14/11/12

Σπορά και κουλούρια Θεσσαλονίκης!!!

Δραστηριότητες με τις οποίες ασχοληθήκαμε τις προηγούμενες μέρες...

-  Παρατηρήσαμε εποπτικό υλικό με σπόρους
και γεωργικές εργασίες από τη σελίδα της 
σπουδαίας συναδέλφου Ανθής  Ζήση, την οποία
ευχαριστώ πολύ για το υπέροχο υλικό που πάντα ετοιμάζει
για μας!

http://dreamskindergarten.blogspot.gr/2012/11/blog-post_1919.html

http://dreamskindergarten.blogspot.gr/2012/11/blog-post_5.html

- Αναζητήσαμε στο διαδίκτυο πληροφορίες σχετικές με 
την ανάπτυξη των σπόρων και σημειώσαμε  ένα ένα τα βήματα




- Kάναμε και ένα πείραμα που βρήκαμε εδώ!

Πήραμε έναν σπόρο φασολιού (το οποίο είχα 
μουσκέψει από το προηγούμενο βράδυ)
και τον κλείσαμε σε ένα βάζο με βρεγμένο χαρτί κουζίνας
ώστε να το διατηρεί υγρό









Φτιάξαμε και έναν πίνακα καταγραφής των παρατηρήσεων μας...
τον οποίο θα ενημερώνουμε όποτε διακρίνουμε κάποια μεταβολή


Υποτίθεται ότι μετά από λίγο καιρο θα πρέπει
να δείχνει κάπως έτσι ο σπόρος μας




- Μιλήσαμε για τον κύκλο του ψωμιού και χρησιμοποιήσαμε 
εποπτικό υλικό από το astropeleki.wordpress.com
το οποίο αναλύσαμε, και σ'αυτό μας βοήθησε και 
το τραγούδι "Ο γεωργός". Εκτύπωσα τις εικόνες, 
τις βάλαμε σε σειρά και μάθαμε και πολλές παροιμίες 
και εκφράσεις σχετικές με το ψωμί τις οποίες μπορείτε 
να βρείτε εδώ

- Επίσης, αφηγήθηκα στα παιδιά την ιστορία
"Το πιο γλυκό ψωμί" και μιλώντας για την ικανοποίηση
που παίρνουμε από τον προσωπικό μας μόχθο,
αποφασίσαμε να φτιάξουμε κι εμείς! 
Όχι ψωμί όμως....σκέφτηκα να φτιάξουμε κάτι που 
προτιμούν πολλά παιδιά για κολατσιό στο σχολείο...
Κουλούρια Θεσσαλονίκης!!!!
Πολύ υγιεινά και θρεπτικά. λόγω 
του σουσαμιού ιδιαίτερα!!!
Η πρόταση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό 
από τα μικρά μου και χάρη στη 
χρυσοχέρα γειτόνισσα μου,  την Άρτεμη,
που μου έδωσε μια φανταστική  συνταγή, 
σήμερα φτιάξαμε τα δικά μας κουλούρια


Κουλούρια Θεσσαλονίκης

Υλικά
1 κιλό αλεύρι
500ml  χλιαρό νερό
100ml λάδι
2 φακελάκια μαγιά
20γρ. αλάτι
80γρ. ζάχαρη
σουσάμι
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το νερό με τη μαγιά, το λάδι
τη ζάχαρη και το αλάτι και τέλος 
προσθέτουμε το αλεύρι.
Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 
κανένα μισάωρο.
Πλάθουμε τα κουλούρια μας, τα 
βουτάμε σε νερό και έπειτα σε σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 
στους 200-220 βαθμούς για 20 περίπου λεπτά.


Έγιναν κυριολεκτικά ανάρπαστα!!!!





















Βέβαια, οφείλουμε ένα μεγάαααααλο ευχαριστώ στη 
γιαγιά της Άννας και τη μαμά της Σαίντας
που έψησαν για μας τα κουλούρια, 
αφού δεν έχουμε φούρνο στην τάξη μας.
Ευχαριστούμε πολύ!!!!!!!!!!!!!





Έτοιμαααα!!!!!!!!!!











7 σχόλια:

  1. ΜΙΑΜΜΜΜΜΜΜΜ ΤΙ ΟΜΟΡΦΑ ΨΙΜΙΘΑΚΙΑΑΑΑΑ ,,,,,,ΘΕΛΩΩΩΩΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θεσσαλονίκης παρακαλώ!!!! Μην ξεχνάμε...η κυρία μας είναι βέρα Σαλονικιά, χαχαχα!!

      Διαγραφή
  2. Πω,πω θέλω και γω ένα με τον πρωινό μου καφέ!!!Μπράβο Δέσποινα ,μπράβο .Είσαι σούπερρρρ νηπιαγωγίνα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΘΑ ΤΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΚΙ ΕΓΩ
    ΕΥΚΟΛΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΓΟΥΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ετσι κατανοεί κανεις την διαδικασία της σποράς.....όταν γεύεται το αποτέλεσμα!!!
    και το αποτέλεσμα εύγεστο και Σαλονικιό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Tελεια Δεσποινακι!!Τα κουλουρια θα τα δοκιμασουμε σιγουρα οσο για το πειραμα να μας ενημερωσεις γιατι το ειχα δει κι εγω αλλα ειχα μια αμφιβολια για το αν θα πετυχει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή